Current track

Title

Artist

Current show

Non Stop Hits

08:00 10:00

Current show

Non Stop Hits

08:00 10:00


Πως να καθαρίσετε το λεκέ από κερί στο χαλί σας

Written by on 22 September 2020

Διαβάστε πως καθαρίζεται ο λεκές από κερί στο χαλί και πάρτε ιδέες για το σπίτι.

Γενικά, ο συγκεκριμένο λεκές αντιμετωπίζεται με παρόμοιο τρόπο όπως ο λεκές από κερί στα ρούχα. Ωστόσο, το κλειδί για την απομάκρυνσή του είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αντιμετώπιση του. Γι’αυτό, ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε πως καθαρίζεται ο λεκές από κερί στο χαλί. Αντλήστε ιδέες για το σπίτι σας για να έχετε πάντα ένα καθαρό χαλί.
Ορισμένα χρώματα κεριών, όπως το μπλε και το κόκκινο, αφήνουν λεκέδες, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν από ένα χαλί. Γι’αυτό δράστε αμέσως. Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα και απαλλάξτε το χαλί σας από αυτό τον λεκέ.
Έτσι θα αφαιρέσετε το βερνίκι νυχιών από τον καναπέ.

κεριά αναμμένα

Ορισμένα χρώματα, όπως κόκκινο, αφήνουν λεκέδες που είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν.

#1 Αφήστε το κερί να σκληρύνει: Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία σκλήρυνσης τοποθετώντας μια πλαστική σακούλα με παγάκια πάνω στη λεκιασμένη περιοχή. Να ξέρετε ότι, αν τρίψετε το κερί όταν είναι ζεστό, θα εξαπλωθεί περισσότερο, με αποτέλεσμα να κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη.
#2 Απομακρύνετε το πλεονάζον κερί: Ξύστε απαλά με ένα μαχαίρι ή ένα κουταλάκι το πλεονάζον κερί για να απομακρύνετε όσο περισσότερο μπορείτε.
#3 Σιδερώστε τον λεκέ από κερί: Τοποθετείστε πάνω στον λεκέ αρκετά φύλλα χαρτιού κουζίνας. Πιέστε ελαφρά τη λεκιασμένη περιοχή με ζεστό σίδερο. Αποφύγετε να τοποθετήσετε το σίδερο απευθείας πάνω στο χαλί γιατί μπορεί να κάψετε τις ίνες του. Φροντίστε να αντικαταστήστε συχνά τα φύλλα του χαρτιού καθώς το κερί που απομακρύνεται από το χαλί θα λερώνει το χαρτί κουζίνας.
#4 Αφήστε την περιοχή να κρυώσει και ελέγξτε: Αφήστε την περιοχή να επανέλθει στην κανονική θερμοκρασία δωματίου και ελέγξτε αν ο λεκές έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν δεν έχει αφαιρεθεί ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία.

Επιπλέον τρόποι αφαίρεσης του λεκέ από κερί στο χαλί

1. Οινόπνευμα

οινόπνευμα

Όταν στεγνώσει ελέγξτε αν ο λεκές έχει απομακρυνθεί εντελώς από το χαλί.

Αν ο λεκές επιμένει και δεν απομακρύνθηκε με την παραπάνω μέθοδο, συνεχίστε την προσπάθεια χρησιμοποιώντας οινόπνευμα. Τα πράγματα είναι απλά, μουσκέψτε ένα καθαρό, λευκό πανί με οινόπνευμα και ταμπονάρετε τη λεκιασμένη περιοχή μέχρι να μην μεταφέρεται χρώμα του λεκέ στο πανί.
Φτιάξτε ένα διάλυμα αναμιγνύοντας σε 1 λίτρο νερό, 1/4 κουταλιού του γλυκού ήπιου υγρού απορρυπαντικού πιάτων και καθαρίστε την περιοχή τρίβοντας την απαλά. Στεγνώστε χρησιμοποιώντας ένα καθαρό, λευκό πανί. Ξεπλύνετε, ψεκάζοντας καθαρό, δροσερό νερό. Σκουπίστε για να αφαιρεθεί η υπερβολική υγρασία. Όταν στεγνώσει ελέγξτε αν ο λεκές έχει απομακρυνθεί τελείως.

2. Οξυζενέ

Οξυζενέ

Αν ο λεκές από κερί στο χαλί δεν αφαιρέθηκε ούτε με το οινόπνευμα ακολουθήστε τη μέθοδο με το οξυζενέ.

Αν ο λεκές δεν βγήκε ούτε με το οινόπνευμα ακολουθήστε τη μέθοδο με το οξυζενέ. Υγράνετε ελαφρά τη λεκιασμένη περιοχή του χαλιού με οξυζενέ και αφήστε το για περίπου 1 ώρα. Έπειτα, στεγνώστε το με μια καθαρή πετσέτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι ο λεκές να μην υπάρχει πια. Δεν χρειάζεται να στεγνώσετε την περιοχή γιατί το φως και ο χρόνος θα μετατρέψουν το οξυζενέ σε νερό. Ωστόσο, καλύψτε την περιοχή με πολλά φύλλα χαρτιού κουζίνας και τοποθετείστε ένα βάρος πάνω της (πχ.μια πλαστική σακούλα με βιβλία). Αφήστε να στεγνώσει καθώς τα χαρτιά κουζίνας θα απορροφούν την υγρασία.

()